Gyémánttechnológia

Gyémánttechnológiával történő vágás, fúrás és csiszolás

Beton fal, födém, aljzat vágása, fúrása és csiszolása

A vasbeton nagyarányú elterjedése óta nőtt meg az igény arra, hogy a betonba, vasbetonba, falakba, alaptestekbe, támfalakba nyílásokat, furatokat készítsenek.

A hagyományos véséses-ütvefúrós technika sok porral, nagy zajjal, pontatlan felületekkel és hosszú kivitelezési idővel járt. És ami még fontosabb, hogy a rázkódás, vibráció miatt statikailag meg nem engedhető repedések keletkezhettek a megmaradó tartó szerkezetekben.

Ennek a problémának a megoldására fejlesztették ki a gyémántszemcsés, gyémántszegmenses technológiát. A lényege, hogy a betont nem ütőmunkával törik szét, hanem a gyémánt tartalmú szerszámok segítségével egyszerűen elvágják, elforgácsolják a betonban lévő kavicsokat, betonvasat és cementet. Elvégre a gyémánt a világ legkeményebb anyaga ….

A beton elvágása során a beton és a szerszám is jelentősen felmelegedne, amit hűtővízzel akadályoznak meg. A hűtővíznek több előnye is van: nem melegszik fel a gyémántszerszám, a víz a vágatból kimossa az elforgácsolt betontörmeléket, és megakadályozza a porképződést is. A gyémánttechnológia sok előnnyel jár: nem okoz repedéseket a megmaradó részekben, az elvágott, kifúrt felületek méretpontosak, sima felületűek lesznek. A kisebb a zajterhelés és minimális a porképződés miatt környezetbarát ez a technológia, a kevesebb élőmunka-igény miatt gyorsabb és összességében gazdaságosabb a réginél.

Az utóbbi 30 évben a gyémántszerszámoknak egész családja alakult ki, a nagyarányú elterjedésnek köszönhetően a beton vágása, beton fúrása gyémántszerszámokkal már a családi házak, panellakások tulajdonosainak is elérhető közelségbe került.

Magfúrással megoldható problémák:

  • szellőzőfuratok készítése
  • dűbelfuratok készítése, pl.gépek telepítése céljából
  • gépészeti fal és födém átvezetések készítése, épületgépészeti csövek vagy elektromos vezetékek számára
  • statikai problémák, pl. fészek vagy támasztó furatok készítése

Minden olyan esetben alkalmazható, ahol fontos az ideális alakú és helyzetű, rezgésmentesen elkészített furat.

A szükséges furatokat állványos magfúró berendezéssel készítjük el.